Zoeken
  • Sofie

Eetstoornissen


De voorbije maanden heb ik een opleiding van Eetexpert gevolgd rond het begeleiden van mensen met eetstoornissen. Enkele jaren geleden had ik reeds een 2-daagse masterclass rond dit thema gevolgd. Sindsdien heb ik ook al een aantal mensen begeleid met oa anorexia nervosa. Ik vind dit vaak voor mezelf interessante begeleidingen, maar ook heel intensief en delicaat. Daarom dat ik deze bijscholing ook graag wou volgen.


In deze bijscholingen heb ik veel bijgeleerd over hoe je de begeleiding best aanpakt. We hebben geleerd over de bloedwaarden, bepaalde bloedwaarden zoals kalium zijn heel belangrijk om op te volgen. Een ernstig tekort hiervan kan leiden tot de dood. We hebben ook gezien wanneer je een patiënt best doorverwijst naar een gespecialiseerde kliniek. Daarnaast hebben ze ons een inzicht gegeven over hoe verloopt zo’n opname. Kortom, ik heb weer veel bijgeleerd en ben enkel nog gemotiveerder om mensen met een eetstoornis te begeleiden.


Wanneer spreek je nu precies van een eetstoornis? Hiervoor gebruikt met de DSMIV criteria. Op basis hiervan kan er nagegaan worden wanneer iemand een eetstoornis heeft. Er zijn drie eetstoornissen te onderscheiden volgens de criteria nl. anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis of binge eating disorder.


De behandeling van een eetstoornis is complex en wordt best multidisciplinair aangepakt. Zo is begeleiding van een psycholoog en een huisarts naast de begeleiding bij een diëtiste cruciaal. Wanneer iemand zich aanmeld bij mij voor een begeleiding voor een eetstoornis zal ik daarom ook steeds contact op nemen met de huisarts en de begeleidende psycholoog of doorverwijzen naar een psycholoog. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat ik enkel contact opneem met deze personen als ik de toestemming hiervoor krijg van de patiënt. In de toekomst zou ik mij graag nog verder verdiepen in de begeleiding van patiënten met een eetstoornis. Hiervoor zal ik mij dus blijven bijscholen en intervisies met collega’s volgen om zo tot een zo goed mogelijke begeleiding te komen. Heb je zelf vragen hierrond, heb je te kampen met een eetstoornis, ken je iemand met een eetstoornis,… dan kan je steeds vrijblijvend contact opnemen door een mailtje te sturen naar sofie@sanamethode.be

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven