test1.png

In De Groepspraktijk Dessel zijn we reeds met 3 gediplomeerde diëtisten: Sofie, Kathy en Marjolein.

 

Je kan bij ons terecht voor advies rond gezonde voeding zowel bij overgewicht als ondergewicht. Verder kunnen diabeten, mensen met een hoge cholesterol, verhoogde triglyceriden en hart- en vaatziekten geholpen worden.

Bekijk meer

 
Sofie heeft nog een opleiding tot Sana-coach gevolgd en begeleidt mensen naar een gezonde levensstijl volgens de Sana methode. Daarnaast kan je bij haar ook terecht voor het FODMAP-dieet of wanneer je te kampen hebt met een eetstoornis.

Sofie De Laet

 

Sanacoach

De Sana-methode staat voor een gezond en evenwichtig eetpatroon dat deel uitmaakt van een gezonde levenswijze.

 

Het Sana-eetpatroon kent zijn oorsprong in het oorspronkelijke mediterraanse dieet. Het gaat terug naar de basis van gezond eten door gebruik te maken van natuurlijke voedingsmiddelen boordevol waardevolle vitamines, mineralen en beschermstoffen.

 

Er is een prominente plaats weggelegd voor superfoods: dit zijn voedingsmiddelen boordevol beschermstoffen. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, blauwe bessen, kurkuma, olijfolie en pure chocolade. Variëren met superfoods vormt een belangrijk onderdeel van het Sana-eetpatroon. De
Sana-methode is gebaseerd op de 7 Sana-principes, die stap voor stap kunnen worden toegepast.

 

Een gezond eetpatroon betekent niet dat er nooit meer mag toegegeven worden aan een dessertje of een portie frietjes. Als uw levensstijl voor 80 procent aansluit bij de Sana-principes, is er 20 procent marge die naar believen ingevuld kan worden.

 

Meer informatie over de Sana-methode vind je op www.nooitmeerdiëten.be

Gezonde voeding volgens de voedingsdriehoek


Wanneer je bij Kathy of Marjolein in begeleiding bent, gaan zijn jou tips en tricks geven om een gezonde levensstijl toe te passen welke gebaseerd zijn op de richtlijnen van de voedingsdriehoek. Deze adviezen sluiten nauw aan bij de adviezen volgens de Sana methode. Zowel bij Sofie, Kathy als Marjolein krijg je ook adviezen rond het samenstellen van een gezond menu, leer je etiketten lezen, krijg je tips voor op vakantie,… We zorgen hier ook steeds voor adviezen op maat van jouw leven, jouw situatie, jouw wensen. We werken niet met standaard dagschema’s.

 

GESCHIKT VOOR

 • Iedereen die een gezonde levensstijl wenst

 • Bij gewichtsproblemen: ondergewicht, overgewicht, obesitas

 • Bij diabetes type II

 • Zwangerschap en borstvoeding

 • Dyslipidemie: hoge cholesterol en/of triglyceriden

 • Hart- en vaatziekten

FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet is gebaseerd op het verminderen van vijf soorten korte keten koolhydraten (suikers) in je voeding. Deze komen onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze gaan fermenteren door de aanwezige darmbacteriën. Dit kan dan klachten geven van opgeblazen gevoel, diarree, bij anderen juist constipatie, winderigheid,…

 

Het is niet zo dat álle FODMAPs door iedereen met PDS vermeden moeten worden, vaak zijn één of meerdere groepen van deze koolhydraten de oorzaak.
Het doel van het FODMAP-arme dieet is dan ook er op een verantwoorde manier achter te komen welke producten (en in welke hoeveelheden) klachten geven.

 

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van het FODMAP-arme dieet. Bij ongeveer 75% van de mensen zorgt het voor klachtenvermindering. Het dieet geeft vooral vermindering van de klachten zoals buikpijn, gasvorming en een opgeblazen gevoel, maar ook diarree, obstipatie en misselijkheid wordt minder.

GESCHIKT VOOR

 • mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

 

Advies bij eetstoornissen

Eetstoornissen vormen een groot probleem in onze maatschappij en vereisen een individuele aanpak.

 

In 2017 heeft Sofie een 2-daagse masterclass eetstoornissen bij Kintu gevolgd om haar kennis hierover nog te verruimen. Sindsdien heeft zij al verschillende mensen met een eetstoornis begeleid om weer naar een normaler eetpatroon te gaan. Deze begeleiding vindt best plaats in combinatie met een begeleiding bij de psycholoog of life coach, wat hier in de praktijk ook mogelijk is.

GESCHIKT VOOR

 • anorexia

 • boulimia

 • binge eating disorder

 • orthorexia

emo-eten en eetbuien

In de praktijk zien we dat mensen met een rijk dieetverleden meestal wel weten wat gezonde voeding is. Ze hebben al veel verschillende diëten geprobeerd met wisselend succes maar telkens met hetzelfde resultaat op lange termijn: uiteindelijk eindigen ze terug op hun startgewicht, of zelfs nog hoger.

 

Jezelf een tijd bepaalde voedingsmiddelen ontzeggen helpt soms bij het vermageren, maar dit is niet gezond voor je lichamelijk en mentale welbevinden, en heeft meestal een averechts effect.
Als je worstelt met eetbuien en/of emotioneel eten is een andere aanpak beter geschikt. In een reeks van 10 online interactieve workshops leer je dat eetbuien en emo-eten niet abnormaal of zeldzaam zijn, hoe je terug een gezonde relatie opbouwt met voeding en je eigen lichaam, hoe je  je eigen triggers en werkelijke behoeften kan ontdekken en hoe je hiermee omgaat.

 

Je hoeft jezelf daarbij niets te ontzeggen, wel stap voor stap een gezond evenwicht te vinden dat je je leven lang kan volhouden. De workshops zijn ook achteraf nog opnieuw te bekijken voor wie een keertje niet kan meevolgen.

 

GESCHIKT VOOR

 • wie wel weet wat gezonde voeding is, maar er niet in te slaagt om die kennis toe te passen op alle eetmomenten

 • wie het gevoel heeft al langer een moeilijke relatie te hebben met eten

 • wie het moeilijk vindt om te genieten van iets zonder de hele verpakking leeg te eten

 • wie het moeilijk vindt om te genieten zonder schuldgevoel

 • wie het idee heeft verslaafd te zijn aan suiker

 • wie de neiging heeft om stiekem te snoepen

 • wie ongelukkig is met zijn lichaam en liefst nog wil afvallen

 • wie lijstjes en regeltjes beu is en liever zijn mindset verandert naar een blijvend gezonde houding tegenover voeding

Prijs voor deze reeks van 10 workshops: 199 Euro. Bij je ziekenfonds kan je mogelijks een deel terugbetaald krijgen.

 

Proteïnedieet

Dieet op basis van eiwitten. Hiervoor wordt er gewerkt met de producten van Ligna Pharma. Deze producten zijn op basis van hoogwaardige eiwitten.

 

Dankzij dit dieet kan je snel gewicht verliezen, je metabolisme boosten, je suikerspiegel in balans houden,… Bij dit dieet start je met het gebruiken van een aantal proteïne producten per dag. Het dieet verloopt in verschillende fasen waarbij je bij elke fase een product afbouwt en dit weer vervangt door een gezond voedingsmiddel. Zo word je stap voor stap begeleid naar een gezonde voeding.

 

Voor iedereen wordt er een individueel schema opgesteld. Meer informatie kan je vinden op www.lignapharma.be

GESCHIKT VOOR

 • bij mensen die op korte tijd veel gewicht willen verliezen

 • voor of na een bariatrische ingreep

 • bij rookstop (om gewichtstoename te vermijden)

 • voor sporters (als aanvulling op hun gezonde voeding)

 

Advies bij voedselallergie-

of intolerantie.

Steeds meer mensen hebben te kampen met een bepaalde allergie of intolerantie (of het wordt toch meer en meer ontdekt bij mensen).

 

Een allergie kan je zowel als kind dan als volwassene ontwikkelen. Vaak is het een hele zoektocht om te weten wat je nog wel én wat je niet meer mag eten. Hiervoor kan je ook bij één van onze diëtisten terecht.

 

Samen ga je op zoek naar welke producten wel en niet kunnen in je eetpatroon. Hierbij wordt ook gezocht naar een eetpatroon dat gezond en voldoende gevarieerd is.

GESCHIKT VOOR

 • lactose intolerantie

 • glutenintolerantie of coeliakie

 • fructose intolerantie

 • koemelkeiwitallergie

 • ei-allergie

 • tarwe allergie

 

Tarieven en diëetadvies

Tarieven 1 persoon


Intakegesprek: 1 uur | 60,00 EUR
Tweede consultatie: 45 minuten | 45,00 EUR
Vanaf de derde consultatie: 30 minuten | 30,00 EUR


Tarieven 2 personen
Intake 2 personen tegelijk: 1,5 uur | 90,00 EUR
Tweede consultatie: 1uur | 60,00 EUR
Vanaf de derde consultatie: 45 minuten | 45,00 EUR

Er is enkel een tussenkomst door het RIZIV voor personen die tot een zorgtraject
(diabetes of chronische nierinsufficiëntie) behoren. Ook kinderen met overgewicht of obesitas hebben recht op een tussenkomst door het RIZIV. Een doorverwijzing van de arts is noodzakelijk voor de terugbetaling. 


Als diabeet heeft u recht op 2-5x een terugbetaald consult van een half uur per jaar. Het tarief hiervoor bedraagt 20,89 euro per consult.
Bij kinderen met overgewicht of obesitas is er gedurende 2 jaar recht op 10 terugbetaalde consulten (5 in het 1 ste jaar en 5 in het 2 e jaar). Het tarief voor het 1 ste consult bedraagt 41,78 euro, voor de overige consulten is dit 20,89 euro.


Een aantal mutualiteiten betalen een gedeeltelijke vergoeding. Informatie en documenten i.v.m. terugbetalingen vindt u op de website van uw mutualiteit.

Afspraak maken

 • Black Facebook Icon

Sofie De Laet

Sofie De Laet

Diëtiste

0488/44.25.00

Bedankt. Je bericht wordt verwerkt.